VANHURSKAUTUKSESTA

 

VANHURSKAUTUS USKON KAUTTA

Paavali oli omassa elämässään kokenut, ettei vanhurskaus ollut saavutettavissa lain kautta. Gal. 2:16. Lain tie johtaa umpikujaan.

– Laki oli hyvä, mutta liha heikko, niin kuin Rom. 7 luvun loppuosa ja kokemus osoittavat. Oli Jumalan aika toimia. "Mikä laille oli mahdotonta, koska se oli lihan kautta heikoksi tullut, sen Jumala teki". Rom. 8:3

– Jumala valmisti uuden tien Pojassaan. Tämä elävä tie johtaa perille kaikkein pyhimpään saakka Hb. 10:19-20.

– Vanha tie oli kuollut ja se oli reunustettu uhrieläinten kuolleilla ruumiilla. Uusi tie on elävä, koska meidän uhrimme Jeesus on noussut kuolleista ja elää. Me pelastumme hänen elämänsä kautta Rom. 5:10.

- "Uusi" tie on vanhempi kuin lain tie. Se on Jumalan alkuperäinen suunnitelma, jota Aabraham kulki Jumalan yhteydessä Rom. 4:3 ja 13.

Jumalan oma vanhurskaus ilmoitetaan nyt ilman lakia. Se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta tulee...sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla ja saavat lahjaksi vanhurskauden Rom. 3:21-24.

USKON VANHURSKAUS ON JUMALAN OMA VANHURSKAUS JOKA SAADAAN USKON KAUTTA


JUMALAN OMA VANHURSKAUS

Uskon vanhurskaus on täydellinen, Jumalan vanhurskaus Rom. 3: 21-22.

– On vaikea elää tässä todellisuudessa. Katsomme heikkouksiamme, emme asemaamme Jumalan vanhurskaudessa. 1 Kor. 1:30.

– Kun ymmärrämme ja omistamme vanhurskautetun asemamme Kristuksessa saamme siitä voimaa vaellukseemme. Elämme vanhurskautettuina, emme vanhurskautuaksemme. Asemamme ylösnousemuselämässä uudistaa myös vaelluksemme Rom. 6:4-5.

– Sielunvihollinen on panettelija. Se syyttää Jumalan valittujakin. Vrt. Sak. 3:1. Jumalan sana on paras ase syyttäjän panettelua vastaan.

– Rom. 8:31-34 on terävä miekka, jota panettelija pakenee. Paavali esittää 4 tätä asiaa koskevaa vaikeaa kysymystä ja vastaukset niihin.

– J. 31. "Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla vastaan?"

– J. 33. "Kuka voi syyttää Jumalan valittuja? Jumala vanhurskauttaa."

– J. 34. "Kuka voi tuomita kadotukseen? Kristus - mutta hän on kuollut meidän tähtemme, ja enemmänkin...hän rukoilee meidän puolestamme."

– J. 35. "Kuka voi meidät erottaa Kristuksen rakkaudesta?

JUMALAN VANHURSKAUS ON TÄYDELLISYYTTÄ


VANHURSKAUTETUN ASEMA

Vanhurskautetun asema Kristuksessa on turvattu, sillä Kristus on meille kaikki mitä tarvitsemme. Elämme Kristuksesta niin kuin imeväinen lapsi elää äidistään saaden häneltä kaiken mitä tarvitsee Ef. 1:3 ja 2 Piet. 1:3.

– 1 Kor. 1:30 julistaa Kristuksen riittävyyttä. "Hänessä on teidän olemisenne...joka on tullut meille viisaudeksi, Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi".

– Rom. 5:1 todistaa. "Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa..."

– Jes 53:5 on parhaita puolustusaseita panettelijan syytöksiä vastaan. "Rangaistus oli hänen päällänsä, että minulla rauha olisi.."

– 1 Joh. 2:1-2 on lohdutus kompastelevalle kristitylle. "Meillä on puolustaja Isän tykönä...ja hän on meidän syntiemme sovitus..."

– Viimein saavutamme aseman, jonka olemme nyt uskossa omistaneet. Olemme kirkastettu seurakunta, "Jossa ei ole tahraa eikä ryppyä, eikä mitään muuta sellaista, vaan joka on pyhä ja nuhteeton. Ef. 5:27. Tahrat ja rypyt viittaavat nykyiseen "matkapukuumme", jossa niitä usein on.

VANHURSKAUTETUN ASEMA ON TURVATTU