Savonrannan hoitokodin historiikki

Savonlinnassa pyrittiin tekemään työtä alkoholistien auttamiseksi jo 80-luvun alussa, mutta pian havaittiin, että se oli vaikeaa ilman tähän työhön tarvittavia tiloja.

Kari Silanen sai näyn tästä asiasta käytyään vaikeuksissa olevien ihmisten kodeissa.
Paikka löytyikin Savonrannan Kurrinmäeltä. Tyhjilleen jäänyt koulu oli jonkin verran kunnostuksen tarpeessa. Kunta myi kiinteistön sopivalla hinnalla ja niin päästiin remontin alkuun. Kunnostustyö saatiin talkoilla suoritettua 1983 kevääseen mennessä ja kodin avajaiset voitiin pitää kesäkuussa.

Kodin ensimmäisinä työntekijöinä toimivat Silaset, Erkki Turunen vaimoineen ja Harri Laukkanen. Alkuvaiheessa Pekka Keinänen oli neuvomassa toiminnan aloituksessa. Raimo Vikman tuli Silasten työtoveriksi 1984 ja kun Kari Silanen jäi sairaseläkkeelle 1988, tuli Raimo Vikmanista kodin vastaava. Raija Vikman toimi kodin emäntänä useiden vuosien ajan eläkkeelle jäämiseensä saakka.

Monia muitakin vastuunkantajia on vuosien varrella kodilla ollut. Ari Rautavirta ja Hannu Koivisto toimivat vuosia ohjaajina Savonrannalla, kunnes ohjautuivat uusiin tehtäviin. Molemmat toimivat edelleen yhdistyksen palveluksessa.

Savonrannan muistoalbumissa on valokuvia hääpareista. Ne ovat muistoja hetkistä, jolloin maailman murjomat miehet löysivät uskon ja uuden elämän myötä tien avioliiton satamaan.

Savonrannan kodin tukena toimi vuosia kotitoimikunta. Toimikunnan jäsenet olivat kodin tukialueelta, pääasiassa Savon ja Pohjois-Karjalan alueelta. Myös seurakunnat tukivat toimintaa sekä aineellisesti että henkisesti.

Lukuisat vapaaehtoiset ovat toimineet esimerkillisellä tavalla kodin työntekijöiden ja asiakkaiden tukena.

Nyt Savonrannan hoitokoti on rakennusteknisistä syistä suljettuna. Korjauksen suunnittelu ja kustannusarvio sekä vesihuollolliset kysymykset ovat selvityksen alla.

- teksti on poimittu Juhani Karvisen kirjoituksesta Lähimmäinen 2/2003 -lehdessä -