Solhem hoitokodin historiikki

Kerrotaan, että jo silloin, kun Solhem kotia ei vielä ollut rakennettu, kokoontui mäelle, jossa koti nykyisin sijaitsee, rukoilijoita. Monet jopa pitkän matkan takaa. Munsalan kirkossa oli herätystä, joka vaikutti paikkakunnalla.

Solhem leirikeskus ry:n perustajajäsenet Else Bäck, Aili Björkvall ja Greta Dahlgren olivat aktiivisesti mukana evankeliumin työssä. He tekivät työtä kaduilla ja vankiloissa naisten keskuudessa. Kerrotaan, että Else Bäck, ammatiltaan apteekkari, olleessaan mukana katulähetystyössä Helsingissä, sai näyn hoitokodista kadun kurjille naisille. Tästä näystä ryhdyttiin tuumasta toimeen ja näin rakennettiin Solhem hoitokoti Munsalaan. Tosin sitä käytettiin ensin leirikeskuksena siihen saakka, kunnes tila vuokrattiin KAN ry:lle, jolloin se vasta palveli alkuperäistä tarkoitustaan.

Kun kotia rakennettiin, nämä kolme edellä mainittua sisarta olivat myös henkilökohtaisesti mukana rakennustyössä, mm. lankunkantajina.

Anja Rantala toimi 80-luvun alussa leirikeskuksen johtajana ja sitten, kun KAN ry sai tilat vuokralle kesäkuussa 1983, hän toimi myös Solhem hoitokodin johtajana, apunaan mm. Vuokko Eräranta ja Helena Finne.

Kodin vihkiäisjuhlaa vietettiin 18.9.1983, jolloin puheet tulkittiin myös ruotsiksi. Munsalahan on ruotsinkielinen pitäjä.
Lokakuussa 1984 tulivat Esko ja Maija Pekkarinen mukaan työhön ja kun Anja Rantala siirtyi keskustoimistoon Myllymäelle, Esko Pekkarisesta tuli kodin johtaja.

Terapiatyönä kodin asiakkaat kutoivat mattoja, tekivät poppanoita, tossuja yms. sekä avustivat emäntää keittiössä. Tiistai-iltaisin vierailtiin lähiseurakunnissa ja sunnuntaisin käytiin usein Pietarsaaren helluntaiseurakunnan kokouksissa. Kodissa pidettiin säännöllisesti aamu- ja iltahartauksia. Ajoittain kodeilla pidettiin vierailijoiden toimesta raamattutunteja.

Kesällä 1988 Esko ja Maija Pekkarinen siirtyivät perhehoitokotiin Kortesjärvelle, jolloin Pekkaristen tilalle tulivat Ruotsista Tarja ja Alpo Hiltunen.

1988 kodin perustajajäsenet kokivat, että he haluavat lahjoittaa Solhem hoitokodin KAN ry:lle ja lahjakirja allekirjoitettiin 16.12.1988.

90-luvun alussa työtilanne vaikeutui taloudellisen laman vuoksi. Sosiaaliviranomaiset eivät voineet antaa maksusitoutumuksia asiakkaille. Syksyllä 1991 tilanne vaikeutui niin, että Solhem hoitokoti oli suljettava ja työntekijät lomautettava. Huhtikuun alussa 1992 voitiin Solhem koti taas avata. Koti toimi etupäässä vapaaehtoisvoimin. Loppuvuodesta koti jouduttiin kuitenkin taas sulkemaan ja se pysyi suljettuna koko vuoden 1993.

1.3.1994 lähtien Solhem hoitokoti on ollut auki. Ensi toimittiin kokonaan vapaaehtoisvoimin, mm. Lilja ja Martti Pollari olivat kauan uskollisesti työssä mukana. Myös Marjatta ja Jorma Puisto antoivat oman työpanoksensa Solhem kodin hyväksi.

1996 Solhem leirikeskus ry:n perustajajäsen Greta Dahlgren kuoli. Hän oli testamentissaan lahjoittanut Solhem hoitokotiin huomattavan summan, jonka avulla koti remontoitiin. Lisävaroja remonttiin saatiin RAY:n tuella.

Sisko Varvelin oli toiminut sairaanhoitajana sekä Kortesjärven perhehoitokodilla, että Solhem kodilla vuodesta 1996. Kesällä 2000 Sisko tuli Solhem kodin johtajaksi.
Syyskesällä 2000 tulijoita kodille oli enemmän kuin pystyttiin ottamaan. Aluksi vuokrattiin Sandnaban vanha koulu lisätilaksi, mutta keväällä 2001 yhdistys päätti perustaa toisen naistenhoitokodin Parkanon Kirjaskylään, jonne ylipaikalla olevat asiakkaat siirtyivät.

Kodin vastaavana ohjaajana on toiminut 2004 alkaen Sinikka Kukkola. Kodin ilmapiiristä näkee sen, että se on perustettu rukoillen naisten hoitokodiksi. Kukkola on vaalinut kodin herkkää ilmapiiriä ja hoitotulokset ovat edelleen erinomaiset. Kodilla työskentelee myös lähihoitaja Mirja Tulisalmi sekä lähihoitaja ja sosionomi opiskelija Titta Puhto.

 - historia poimittu pääosin Lähimmäinen -lehden 3/2003 Mika Lillrankin tekstistä -