Vankilatyö

Vankilatyö vankilassa ja muurien ulkopuolella

Kan on ylläpitänyt kristillisiä vankilaosastoja vankiloiden sisällä useissa eri vankiloissa. Vankila-aika on hyvä aika miettiä omaa elämää, menneisyyttä sekä tulevaisuutta ja sellaiseksi vankeusaika on tarkoitettukin. Siksi on hienoa, että vankiloissa käydään pitämässä tilaisuuksia ja tapaamassa vankeja, sekä samalla rohkaisemassa uuteen elämään vankilan jälkeen. Kan:n ja seurakuntien vankilalähettien vankiloissa on ollut menestyksekästä, siitä ovat todisteena sadat muuttuneet elämät.

Kun ihminen tekee vankilassa päätöksen elämänmuutoksesta, se on aina iso päätös, eikä helppo. Siksikin vankiloissa käyminen ja ihmisten rohkaiseminen on tärkeää. Usein onki niin, että vankilakierteessä olevien ihmisten uusi elämä sujuu vielä vankilassa, mutta pysyminen päihteettömässä ja rikoksettomassa elämässä vankeuden jälkeen on hyvin vaikeaa ja silloin erityisesti tarvitaan tukea.

Siksi Kan:n vankilatyön painopiste on siirtynyt vankilan muurien sisältä myös muurien ulkopuolelle siihen maailmaan, missä vapautuvat vangit kohtaavat uuden elämän haasteet. Sukevan vankilan osasto on lopetettu tilanpuutteen vuoksi yhteistyössä Sukevan vankilan viranomaisten kanssa ja tällä etsitään Kan-osastolle sopivaa sijoituspaikkaa.

Kaikki Kan-kodit ottavat vankeja kuntoutukseen vapautumisen lisäksi jo koevapausaikana. Lisäksi Kan:lla on käynnissä myös VAHA-hanke, joka tukee vapautuvia vankeja.

Vapauteen Hallitusti eli VAHA-hanke

RAY:n rahoittaa vapautuvia vankeja tukevaa VaHa -projektia (Vapauteen hallitusti). Viiden jyväskylässä toimivan sosiaalialanjärjestön yhteistyöprojektin kohderyhmänä ovat Jyväskylän alueelle vapautuvat vangit, sekä miehet että naiset. Tavoitteena on vangin onnistunut vapautuminen ja sitä seuraava rikokseton elämäntapa. Vankeja autetaan löytämään jatkopolkuja rikoksettomaan ja päihteettömään elämään, sekä löytämään yhteisöjä, jotka tukevat näitä tavoitteita. Jatkopolkujen kartoitus ja valmistelu aloitetaan jo vankeusaikana. Vanki haetaan vapautumispäivänä vankilasta ja häntä tuetaan yksilöllisten tarpeiden mukaan vankeuden jälkeen.

Yhteystiedot:
Kari Lahti 050 4087092, kari.lahti(at)suvanto.fi
Ari Kivinen 040 7750379, ari.kivinen(at)jklkl.fi

VAHA-hankkeen nettisivut:
http://vaha-projekti.fi/

VaHa-hankkeen yhteistyöjärjestöt:
Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö ry (Kan)
Mielenterveysyhdistys Kello ry
Jyväskylän Katulähetys ry
Vaajakosken Suvanto ry
Kuiville Pyrkivien Tuki ry