Kan ry – 50 vuotta yhdistyspohjaista päihdetyötä

1970 luvulle asti päihdetyö Suomessa oli pääasiallisesti valtion ohjaamaa laitos- ja pakkohoitoa, jossa päihdeongelmaiset eristettiin muusta yhteiskunnasta. Ei ihme, että pitkälti vertaistukeen ja vapaaehtoisuuteen perustuvat Kan-hoitokodit herättivät sekä asiakkaiden, että kuntien mielenkiinnon uutena hoitotapana.

Suomessa kuultiin 1960-luvun lopulla pastori David Wilkersonin New Yorkissa aloittamasta jengityöstä, jossa menestyksekkäästi kuntoutettiin yksityisissä hoitokodeissa narkomaaneja, alkoholisteja ja jengiläisiä takaisin yhteiskuntaan. Wilkersonin työstä ja New Yorkin jengielämästä kertovia kirjoja ”Risti ja linkkuveitsi”, sekä ”Juokse poika, juokse” jaettiin Suomessa kouluissakin oppilaiden lukemistoiksi. Kirjoja painettiin yhteensä yli 150 000 kappaletta.

Tämän esikuvan innoittamana helluntaiseurakuntien piirissä heräsi mielenkiinto aloittaa samanlainen työ Suomessa. Niinpä toukokuussa 1971 Helsingissä perustettiin Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö ry. Tänään Kan ry on kannattajajäsenmäärältään (yli 2000 henkilöjäsentä) tietääksemme laajin päihdetyötä tekevä kansalaisjärjestö Suomessa.

Kun nykyään päihdetyössä vertaistuki ja kokemusasiantuntijuus ovat nousseet olennaiseksi osaksi hoitoa, Kan oli tässä edelläkävijä. Ammatillisuus tulikin Kan:n työhön mukaan vasta vuosien päästä ja tänä päivänä ammatillisuus sekä kokemusasiantuntijoiden panos palvelevat asiakkaita hienosti yhdessä.

Päihdeongelma ei ole henkilökohtainen ongelma, vaikka sitä sellaiseksi sanotaan, koska se koskettaa keskimäärin n. 20 muutakin lähihenkilöä, mm. sukulaisia, naapureita, työtovereita. Näinä vuosina Kan on saanut olla mukana satojen ihmisten elämänmuutostarinoissa, joiden elämänmuutos on taas parantanut pysyvästi tuhansien muiden elämänlaatua.

50-vuotias on hyvässä iässä, koska elämänkokemusta on jo kertynyt, mutta vielä on voimia tehdä oikeita asioita, sekä aikaa uudistua. Kan-koteja toimii tällä hetkellä Jyväskylässä, Kauhavalla ja Raisiossa, lisäksi Turussa Lähimmäinen -kirpputori tukee tätä työtä.

Lisätietoja:
Jouko Vuorenniemi
toiminnanjohtaja  
Puh. 040 769 2553                                  
jouko.vuorenniemi@kan.fi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print